Πυρετός σε Μωρά και Παιδιά: Φυσιολογική Θερμοκρασία και Πότε να Συμβουλευτείτε τον Γιατρό - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πυρετός σε Μωρά και Παιδιά: Φυσιολογική Θερμοκρασία και Πότε να Συμβουλευτείτε τον Γιατρό


 Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37°C. Φυσικά όμως αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο πυρετός είναι μέθοδος άμυνας του οργανισμού η οποία ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει μία φλεγμονή ή μία μόλυνση. Με την αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας του σώματος για να σκοτωθούν τα βακτήρια που δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.


Η φυσιολογική θερμοκρασία σε ένα υγιές παιδί είναι μεταξύ 36,5 και 37,8°C. Πάνω από 37,8°C θεωρείται ότι το παιδί έχει πυρετό. Παρόλο που ο πυρετός μπορεί να μάς ανησυχήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί και φεύγει σε λίγες μέρες. Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά και αποτελεί αποτέλεσμα νόσων που μεταδίδονται συνήθως στα σχολεία στα οποία περνά πολλές ώρες το παιδί.


Επαναφορά Φυσιολογικής Θερμοκρασίας

Ο πυρετός παρόλο που μάς ανησυχεί καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι βιολογική αντίδραση του οργανισμού. Ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και δεδομένα έχει προστατευτικό ρόλο. Για αρχή θα πρέπει να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του παιδιού και μετά να βοηθήσουμε στη διαχείριση του πυρετού, δηλαδή την επαναφορά στην φυσιολογικη θερμοκρασια παιδιου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θερμομέτρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να προμηθευτείτε στην αγορά.


Εξέταση Θερμοκρασίας του Παιδιού: Τύποι Θερμομέτρων

Το ψηφιακό, είναι πιο γρήγορο απ’ όλα τα θερμόμετρα που κυκλοφορούν στην αγορά. Εύκολο στη χρήση και με ακριβές αποτέλεσμα. Λαμβάνει θερμοκρασίες από το στόμα, το ορθό και κάτω από τη μασχάλη. Το αυτί, αυτά είναι ψηφιακά θερμόμετρα εισάγονται στο αυτί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη λήψη θερμοκρασιών στο αυτί.


Συνήθως είναι πιο ακριβά από άλλα είδη θερμόμετρου. Υπάρχει και η λωρίδα που τοποθετείτε στο μέτωπο και δείχνει τη θερμοκρασία του δέρματος, όχι όμως του σώματος.


Επίσης, υπάρχουν τα θερμόμετρα από γυαλί. Αυτά που περιέχουν χρωματισμένο αλκοόλ για τη μέτρηση της θερμοκρασίας ή τον πιο παραδοσιακό τύπο που περιέχει υδράργυρο. Η χρήση θερμομέτρων με υδράργυρο δε συνιστάται πλέον. Έχουν καταργηθεί από την αγορά λόγω του υδράργυρου που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδης και η χρήση τους έχει απαγορευτεί.


Αντιμετώπιση Πυρετού: Φαρμακευτικές Λύσεις για την Επαναφορά Θερμοκρασίας

Όταν ο πυρετός ανέβει πάνω από τους 38,5 ° C, η γενική κατάσταση ενός παιδιού λογικά θα επηρεαστεί, θα αισθάνεται δυσφορία, αδυναμία, θα έχει πόνο στους μυς, θα μειωθεί η όρεξή του και θα εμφανίζεται ιδιότροπο. Σε τέτοια περίπτωσή ο γονέας θέλει να ρίξει τον πυρετό. Για τα μικρά παιδιά και τα νήπια διατίθενται υπόθετα ή σιρόπια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν και δισκία. Τα συστατικά αυτών των σκευασμάτων αυτών είναι η παρακεταμόλη και ή ιβουπροφαίνη. Πρέπει να δίνεται στη σωστή δοσολογία και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες τής συσκευασίας. Πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτά τα μέτρα ανακουφίζουν τα συμπτώματα, και δεν αποτελούν θεραπεία της αιτίας.


Επίσκεψη στον Γιατρό: Η Σημασία της

Αφού λοιπόν φέρουμε την θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον παιδίατρο. Αυτό είναι απαραίτητο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και χρειάζεται συνεννόηση με παιδίατρο.


Άλλη μια περίπτωση που καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο είναι όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός σε μωρό μικρότερο των 3 μηνών και έως 2 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Υπάρχει πιθανότητα το παιδί να πάσχει από κάποια λοίμωξη που απαιτεί άμεσα φαρμακευτική αγωγή.


Σε παιδιά άνω των 2 ετών, ο υψηλός πυρετός δεν είναι κάτι που χρειάζεται να προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Το παιδί πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο και να βλέπουμε ότι αντιδρά φυσιολογικά. Αν δεν αντιδρά φυσιολογικά επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας. Ο κάθε γονέας ξέρει ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά του παιδιού του.


Στην περίπτωση που ο πυρετός συνοδεύεται και από δύσκαμπτο λαιμό ή πονοκέφαλο ή κάποιο εξάνθημα, αν το παιδί παρουσιάζει ερεθισμό στο φως, δηλαδή έχει και άλλα συμπτώματα καλύτερα μιλήστε με τον παιδίατρο σας. Αυτά είναι συνήθως συμπτώματα μηνιγγίτιδας και απαιτούν άμεση φροντίδα.


Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα δώσει σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε για τη θεραπεία του παιδιού. Αυτός είναι ο ειδικός σε τέτοιες περιπτώσεις.


Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages