Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Πώς το φυσικό στολισμένο έλατο κάνει κακό στην υγεία μας - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Πώς το φυσικό στολισμένο έλατο κάνει κακό στην υγεία μας


 Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια αγαπημένη παράδοση για πολλούς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ενώ κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν και να επαναχρησιμοποιούν ένα τεχνητό δέντρο, ως έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να απολαμβάνουν το πνεύμα των γιορτών, άλλοι θέλουν το τέλειο πραγματικό δέντρο για να το στολίσουν και να συγκεντρώσουν τα δώρα γύρω του.


Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του The Conversation, κάποιοι άνθρωποι που αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορεί να διαπιστώσουν ότι – μετά το στόλισμά του – αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ενώ πολλοί μπορεί απλώς να αποδίδουν αυτά τα συμπτώματα σε κρυολόγημα – ή ακόμα και στον κορονοϊό – ο ένοχος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ελάχιστα γνωστή πάθηση που ονομάζεται «σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου».


Τι είναι το σύνδρομο του χριστουγέννιατικου δέντρου

Αναλυτικά, το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου περιλαμβάνει ένα φάσμα προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στα αλλεργιογόνα, τα οποία βρίσκονταιο στα ζωντανά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Για όσους είναι ευαίσθητοι στα αλλεργιογόνα, η παρατεταμένη έκθεση σε φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα υγείας.


Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου του χριστουγεννιάτικου δέντρου, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, περιλαμβάνουν βουλωμένη ή καταρροή μύτη, φτέρνισμα, ερεθισμένα μάτια, βήχα, συριγμό και φαγούρα στον λαιμό. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί, επίσης, να επιδεινωθούν. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα, μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό.


Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει χάρη στην οικολογία των δέντρων, τα οποία μεταφέρουν μικροσκοπικές οντότητες – συμπεριλαμβανομένης της γύρης και των μυκήτων. Η γύρη, ένα διαβόητο υπαίθριο αλλεργιογόνο, μπορεί να μεταφερθεί στα σπίτια μας, ενώ οι μύκητες βρίσκουν ένα άνετο καταφύγιο στα κρύα, υγρά χριστουγεννιάτικα δέντρα και στους κήπους.


Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί, επίσης, να μεταφέρουν μούχλα. Ειδικότερα, ένα μόνο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 50 είδη μούχλας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον για αυτούς τους μικροσκοπικούς, αλλά δυνητικά ενοχλητικούς οργανισμούς. Πολλές από τις ποικιλίες μούχλας που βρίσκονται στα δέντρα, είναι αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των Aspergillus, Penicillium και Cladosporium.


Οι ερευνητές έχουν, επίσης, καταμετρήσει τον αριθμό των ποικιλιών της μούχλας σε δωμάτια που έχουν φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών που το δέντρο βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, καταμετρήθηκαν περίπου 800 σπόροι μούχλας ανά κυβικό μέτρο αέρα. Την τέταρτη ημέρα, ωστόσο, ο αριθμός αυτός αρχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τελικά τους 5.000 σπόρους ανά κυβικό μέτρο μέσα σε δύο εβδομάδες.


Η μούχλα αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές, υγρές και υγρές συνθήκες. Έτσι, όταν το δέντρο μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους, το θερμότερο κλίμα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή μούχλας. Επισημαίνεται ότι η γύρη του πεύκου δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους αλλεργικούς όταν πρόκειται για χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να έρθουν σε επαφή με άλλα γνωστά αλλεργιογόνα κατά την ανάπτυξή τους, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθούν στο σπίτι.


Τι μπορούμε να κάνουμε για τα συμπτώματα

Ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τα άτομα με άσθμα ή χρόνιο αποφρακτικό πνευμονικό σύνδρομο (ΧΑΠ) μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα αλλεργιογόνα και αυτά τα αλλεργιογόνα – με τη σειρά τους – μπορεί, επίσης, να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως ο βήχας και ο συριγμός.


Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες διατρέχουν, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο – έρευνα έδειξε ότι το 7% των αλλεργιοπαθών παρουσίασαν έξαρση των συμπτωμάτων όταν είχαν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τους. Τα άτομα με δερματικά προβλήματα (όπως δερματίτιδα εξ επαφής και φαγούρα) μπορεί, ακόμα, να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται γύρω από φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα.


Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων του συνδρόμου του χριστουγεννιάτικου δέντρου, σύμφωνα με το άρθρο των Σάμιουελ Τζ. Γουάιτ, ανώτερος λέκτορας Γενετικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, και Φίλιπ Μπ. Γουΐλσον, καθηγητής Ενιαίας Υγείας (One Health) – επίσης – στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.


Αν, λοιπόν, υποφέρετε από αλλεργίες, μπορείτε να κάνετε τα εξής:


Επιλέξτε προσεκτικά το δέντρο σας: Επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλότερο αλλεργιογόνο δυναμικό. Τα έλατα, όπως τα Douglas και Fraser, είναι γνωστό ότι παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα σε σύγκριση με την ερυθρελάτη ή το πεύκο.


Εξετάστε το δέντρο σας: Πραγματοποιήστε σχολαστική επιθεώρηση για ενδείξεις μυκήτων πριν φέρετε το δέντρο σε εσωτερικό χώρο. Επικεντρωθείτε στις περιοχές όπου μπορεί να συσσωρεύεται υγρασία, καθώς οι υγρές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας. Η πιο συνηθισμένη μούχλα, που συναντάται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, είναι ο Aspergillus.


Σωστή συντήρηση: Ποτίζετε τακτικά τα φυσιοκά δέντρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας. Ένα καλά ενυδατωμένο δέντρο είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσει μύκητες. Μάλιστα, επειδή τα ζεστά, υγρά περιβάλλοντα αυξάνουν την ανάπτυξη μούχλας, προσπαθήστε να αερίζετε το σπίτι σας. Ακόμα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας.


Ελαχιστοποιήστε την άμεση επαφή: Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική άμεση επαφή όταν στολίζετε το δέντρο. Το να φοράτε γάντια μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο δερματικών αντιδράσεων.


Προτιμήστε τεχνητά δέντρα: Εξετάστε τα τεχνητά δέντρα ως μια πρακτική εναλλακτική λύση. Αυτά εξαλείφουν τον κίνδυνο αλλεργιογόνων και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages