Έφηβοι: Η χρήση smartphone πάνω από 4 ώρες καθημερινά συνδέεται με το στρες και τις ναρκωτικές ουσίες - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Έφηβοι: Η χρήση smartphone πάνω από 4 ώρες καθημερινά συνδέεται με το στρες και τις ναρκωτικές ουσίες


 Περισσότερες από τέσσερις ώρες χρήσης smartphone αυξάνει τον κίνδυνο στρες, σκέψεις αυτοκτονίας και χρήσης ουσιών, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plus One, καθιερώνει μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης smartphone και της δυσμενούς ψυχικής υγείας. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους Jin-Hwa Moon και Jong Ho Cha από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hanyang, στη Νότια Κορέα, κατέληξε στα συμπεράσματα αφού αξιολόγησε περισσότερους από 50.000 εφήβους.

Προηγούμενη έρευνα για το θέμα έδειξε ότι η υπερβολική χρήση smartphone μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών, προβλημάτων ύπνου, προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια και μυοσκελετικών διαταραχών. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας στους εφήβους.

Οι συμμετέχοντες στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα που συνέλεξε δεδομένα το 2017 και το 2020. Ενώ το 64,3% των εφήβων χρησιμοποιούσαν smartphone για περισσότερες από δύο ώρες το 2017, ο αριθμός αυξήθηκε στο 85,7% έως το 2020.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν smartphone για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερα ποσοστά στρες, σκέψεις αυτοκτονίας και χρήση ουσιών σε σύγκριση με εκείνους με μικρότερη χρήση. Ωστόσο, οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν smartphone για 1-2 ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα από εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου smartphone.

Συμπερασματικά, η μελέτη μας αποκάλυψε καμπυλόγραμμες σχέσεις μεταξύ του χρόνου χρήσης smartphone και των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων για την υγεία. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης smartphone έγιναν εμφανείς μετά από 4 ώρες καθημερινής χρήσης. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών χρήσης έξυπνων συσκευών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάλληλη χρήση μέσων », έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια διατομεακή έρευνα, δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης smartphone και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών χρήσης smartphone για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ένας άλλος περιορισμός της μελέτης είναι ότι για την εκτίμηση του χρόνου χρήσης του smartphone και των αποτελεσμάτων για την υγεία χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια,  που απαντήθηκαν από τους ίδιους. Υπάρχει πιθανότητα υποεκτίμησης της πραγματικής χρήσης, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να δίνουν κοινωνικά αποδεκτές απαντήσεις. Η μελέτη δεν εκτίμησε τον αντίκτυπο του χρόνου χρήσης του smartphone με βάση τον σκοπό (π.χ. χρήση κοινωνικών μέσων, αποστολή γραπτών μηνυμάτων, εκπαίδευση, ηλεκτρονικές αγορές), ο οποίος μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στα αποτελέσματα της υγείας.

πηγή: Medical Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages