Γ.Πισιμίσης: «Πολύ κακή η οικονομική κατάσταση του Δήμου» - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Γ.Πισιμίσης: «Πολύ κακή η οικονομική κατάσταση του Δήμου»


 Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Βριλησσίων ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης- λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό κόμβο διαλειτουργικότητας που είχε αναρτήσει για τους ΟΤΑ, είχε αποτυπώσει την κακή ταμειακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Βριλησσίων, ο οποίος παρουσίαζε έλλειμμα 13.027 ευρώ (Διαθέσιμα: 1.057.340 ευρώ, απλήρωτες υποχρεώσεις: 1.070.367 ευρώ) ανοίγοντας έτσι τον Ασκό του Αιόλου για μια δημόσια συζήτηση που το σίγουρο είναι ότι δεν εξαντλήθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τάσος Μεργιάννης 

 Γιάννης Πισιμίσης: «Χρέος άνω των 7 εκ ευρώ, μόλις 65.000 ευρώ στο ταμείο»

Ο Γ. Πισιμίσης ενημερώνοντας το Σώμα έκανε λόγο για απλήρωτα τιμολόγια ύψους 1,5 εκ ευρώ και για συνολικό χρέος που ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ (σ.σ. 7.052.818 ευρώ το ακριβές ποσό), τη στιγμή που τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής ήταν μόλις 65.732 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται δυο μισθοδοσίες του προσωπικού και χρήματα για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, για κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα οποία τα διαθέσιμα αγγίζουν τα 1.590. 144 ευρώ)!

Ο δήμαρχος , ακόμα, ενημέρωσε ότι οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων από παλαιότερα δάνεια που έχει λάβει ανέρχονται στα 3,5 εκ ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκ ευρώ πρέπει να πληρωθεί εντός του 2024 μέσω παρακράτησης των ΚΑΠ που εισπράττει ο Δήμος. Εντός του τρέχοντος έτους πρέπει να πληρωθεί ακόμα το 1 εκ ευρώ της σύμβασης για την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED καθώς και να καταβληθεί το ποσό των 220.000 ευρώ για υπόθεση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε οικόπεδο ιδιώτη για την οποία έχει βγει δικαστική απόφαση.

«Εκκρεμούν οι ισολογισμοί από το οικονομικό έτος 2017 και έπειτα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με την εταιρεία που έχει αναλάβει να τους συντάξει και η σχετική διαδικασία δεν προχωράει. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για την σύνταξή τους, καθώς αν δεν καταρτιστούν δεν μπορούμε να έχουμε την αποτύπωση παλαιότερων οικονομικών ετών και πλήρη εικόνα των οφειλών» τόνισε ο Γ. Πισιμίσης που απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βούλας Αρσένη-Λάμπρου τόνισε ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς επιτήρησης.

«Όπως γίνεται αντιληπτό η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι καθόλου καλή. Η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός που θα προέλθει από την μείωση των δαπανών και παράλληλα την προσπάθεια αύξησης των εσόδων. Γι’ αυτό τον λόγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε εισήγηση αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών και του τέλους ύδρευσης. Στον 1,5 μήνα που είμαστε διοίκηση έχουμε προχωρήσει σε λελογισμένες δαπάνες, ενώ στηριζόμαστε σε ίδιες δυνάμεις όσον αφορά το προσωπικό Καθαριότητας, οδοφωτισμού, φροντίδας πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Εκτιμώ ότι υπάρχει ήδη μια ανάταξη στον τρόπο λειτουργίας αυτών των Υπηρεσιών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος που άφησε μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας λέγοντας πως εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2024 θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξορθολογισμού μέσω της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών του Δήμου.
«Μπορούμε να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να βάλουμε ξανά το τρένο στις ράγες» κατέληξε ο Γ. Πισιμίσης που χωρίς να υψώσει πολιτικά τους τόνους της συνεδρίασης δεν απέφυγε να εκτοξεύσει πυρά κατά της προηγούμενης διοίκησης κάνοντας λόγο για «κάκιστη διαχείριση σε επίπεδο προσωπικού σε σημείο που να μιλάμε για κακοδιαχείριση».

Τάσος Χρηστάκης: «Βρισκόμαστε σε μίνι μνημόνιο»

«Προβληματική» χαρακτήρισε την εικόνα των οικονομικών του Δήμου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Χρηστάκης που στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «μίνι μνημόνιο» στο οποίο βρίσκεται ήδη ο Δήμος Βριλησσίων.
Aυτό μεταφράζεται σε μηνιαία παρακράτηση των ΚΑΠ που λαμβάνει ο Δήμος ποσού ύψους 106.000 ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών δανείων, ενώ πιθανό είναι να παρακρατηθεί ποσό και για τα ανεξόφλήτα τιμολόγια και να αυξηθεί το ποσό κράτησης για το τέλος ταφής, όπως εξήγησε στο Σώμα ο Τ. Χρηστάκης.
«Με δυσκολία εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 678.000 ευρώ τον μήνα. Απαιτείται γενναία και ειλικρινής προσπάθεια από όλους μας για να πετύχουμε την οικονομική ανάταξη του Δήμου. Δεν έχουμε άλλα εργαλεία από το να ακολουθήσουμε μια συνετή οικονομική πολιτική» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλώντας για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.
«Περιορισμός των απ’ ευθείας αναθέσεων στις εντελώς αναγκαίες, μικρή και στοχευμένη αύξηση του προσωπικού που αυτή τη στιγμή αριθμεί 383 άτομα, συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα έργα που δεν απαιτούν άντληση ιδίων πόρων και το κυριότερο βελτίωση της εισπραξιμότητας του Δήμου» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δήμου Βριλησσίων.

«Στόχος να μειώσουμε τα ανεξόφλητα και να αυξήσουμε τον χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών μας. Να αποκτηθεί ξανά η φερεγγυότητα του Δήμου. Μόνο έτσι θα βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Βαφειάδης: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά…»

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας («ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»), τέως δήμαρχος και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βριλησσίων Κωνσταντίνος Βαφειάδης επεσήμανε ότι στους αριθμούς που ακούστηκαν από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο απουσιάζουν τα έσοδα του Δήμου.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, το είχαμε επισημάνει και στην συνεδρίαση που αφορούσε τα δημοτικά τέλη» τόνισε ο Κ. Βαφειάδης που έκανε λόγο για τιμολόγια που περιλαμβάνουν χρηματοδοτούμενα έργα των οποίων η εκταμίευση καθυστερεί χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα η αποτύπωση των οικονομικών του Δήμου να είναι πλασματική.

Ως παράδειγμα, μάλιστα, έφερε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων για το οποίο «ζητάγαμε τα χρήματα από τον περασμένο Οκτώβριο και δεν δίνονταν με αποτέλεσμα ο εργολάβος να προχωρήσει σε παύση εργασιών».

Ο Κ. Βαφειάδης υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας του έργου της αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και αναρωτήθηκε «πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αποταμίευση με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας που ακολούθησε;»

Τέλος, έκανε λόγο για «μαγιά έργων» που άφησε η απελθούσα διοίκηση, ενώ εγκάλεσε τον δήμαρχο για το γεγονός ότι η Δημοτική Επιτροπή δεν έλαβε απόφαση να συνταχθεί με τους 164 Δήμους της ΚΕΔΕ που διεκδικούν νομικά την ακύρωση του νόμου τελών ταφής.

Από την πλευρά της, η Βούλα Αρσένη-Λάμπρου («ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ») τόνισε ότι τα 9 χρόνια που ήταν πρόεδρος στον ΟΚΠΑ οι ισολογισμοί ήταν πλεονασματικοί και δεν υπήρχε καμία κακοδιαχείρηση.
Ο Γιάννης Τσούτσιας («ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ») έριξε τα πολιτικά του βέλη προς όλες τις παρατάξεις για τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση «κατώτερη των περιστάσεων» επισημαίνοντας ότι περίμενε να είναι πιο «διαφωτιστική».

Τέλος, ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης («ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ») τόνισε ότι «ο Δήμος Βριλησσίων όπως και όλοι οι Δήμοι υφίστανται τεράστια οικονομικά προβλήματα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν τους διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, αλλά και την πολιτική επιλογή των δημάρχων να μην τους διεκδικούν».

Τάσος Μεργιάννης 

Γ.Πισιμίσης: «Πολύ κακή η οικονομική κατάσταση του Δήμου» (amarysia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages