Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην διαχείριση πλημμυρών. Εκδήλωση της ΔΡΑΣΗΣ, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 7.30μ.μ., ΤΥΠΕΤ - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην διαχείριση πλημμυρών. Εκδήλωση της ΔΡΑΣΗΣ, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 7.30μ.μ., ΤΥΠΕΤ


 Την Παρασκευή 25η Οκτωβρίου, στην αίθουσα του πάρκου «Μ. Θεοδωράκης», (ΤΥΠΕΤ, Υμηττού 57, Βριλήσσια»), στις 7.30μ.μ., η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

Κλιματική ή Κτηματική αλλαγή;

Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην διαχείριση πλημμυρών.

Η περίπτωση του ρέματος «Βριλησσού».


Εισηγητές:


H Εμμανουέλα Τερζοπούλου, Χημικός, Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας με τον συνδυασμό «Γη & Ελευθερία» και μέλος της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η οποία αγωνίζεται από το 2017 για την αποτροπή του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, ενός έργου παρωχημένου, επικίνδυνου και αντιπεριβαλλοντικού. Κατά την ίδια, το έργο αυτό, που έχει ξεκινήσει, όπως και όλα τα έργα εγκιβωτισμού που εφαρμόζονται copy-paste σε όλα ανεξαρτήτως τα ρέματα της Ελλάδας, αδυνατίζει την ανθεκτικότητα της Αττικής στην κλιματική αλλαγή, επιταχύνει την ερημοποίησή της και την αφήνει φτωχότερη, καθώς είναι το μεγαλύτερο φυσικό ποτάμι που της απέμεινε.


Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην μέλος του Δ.Σ. και σήμερα απλό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων. Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την διάσωση των αστικών ρεμάτων και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση του δημόσιου αστικού χώρου. Ως συντονιστής της Γεωμυθικής και ενεργός σπηλαιολόγος συμμετέχει, οργανώνει και συνδιοργανώνει πολλαπλές έρευνες και εξερευνήσεις πεδίου, κυρίως υπόγειες στα αστικά ρέματα.


Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Γιώργος Μάρκογλου, ως εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Περσέας Πεντελικού, που ιδρύθηκε πρόσφατα στον Δήμο μας.


Το ρέμα του Βριλησσού, είναι το φυσικό όριο των Βριλησσίων προς ανατολάς με τον Δήμο Χαλανδρίου. Πηγάζει από την Πεντέλη, διασχίζει την περιοχή «Κρασσά» σε ανοιχτή και φυσική κατάσταση (οριοθετώντας την από το «Πάτημα Χαλανδρίου») και συνεχίζει μέχρι το ύψος της οδού Ολύμπου, όπου υπογειοποιείται και μέσα από ένα δίκτυο αγωγών εκτρέπεται κάτω από την Αττική Οδό για να οδηγηθεί στα Γλυκά Νερά και εν τέλει στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.


Εδώ και καιρό η ΔΡΑΣΗ, επιμένει να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και οι δημότες για τα προγραμματιζόμενα έργα στην πόλη, εν προκειμένω για το έργο διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού, που βασίζεται σε μελέτες της προηγούμενης δεκαετίας που δεν έχουν ενσωματώσει νεότερες προσεγγίσεις και τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά ούτε και τα δεδομένα από τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε, όπως έγινε με τα έργα ομβρίων και τις δεξαμενές ανάσχεσης στην περιοχή της Ταϋγέτου, να βρεθούμε, για μια ακόμη φορά, μπροστά σε τετελεσμένα.


Δεν είναι «ορθολογικό» να υλοποιούνται έργα με μελέτες του 2016, μόνο και μόνο επειδή αυτές είναι άμεσα διαθέσιμες για χρηματοδότηση. Δεν είναι «ορθολογικό» να μετατρέπεται ένα φυσικό ρέμα και μια παραρρεμάτια διαδρομή 870 μέτρων, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, σε έναν ανοιχτό αγωγό, χωρίς ζωή και με τίμημα τουλάχιστον 300 ψηλά δέντρα που θα εκριζωθούν. Δεν είναι «ορθολογικό» υπό το πρόσχημα κάποιων αναγκαίων άμεσων παρεμβάσεων, να υιοθετούνται οι συνήθεις λύσεις, αυτές που έχει αποδειχθεί ότι ούτε τις πλημμύρες αναχαιτίζουν αλλά και καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν είναι «ορθολογικό» να καταστρέφεται ό,τι απέμεινε από ένα ρέμα που θα μπορούσε, όπως αυτό της Πεντέλης-Χαλανδρίου, να έχει τύχει καλύτερης μοίρας, προστατευόμενο από καταπατήσεις, καθαρισμένο από μπάζα, να «λειτουργεί», δημιουργώντας έναν πολύτιμο φυσικό χώρο για τους δημότες των Βριλησσίων, με παραρρεμάτιες διαδρομές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και αισθητικής.


Απέναντι σε μια αυτοδιοίκηση που δεν πληροφορεί και δεν πληροφορείται, που δεν ανησυχεί και δεν μοιράζεται, δεν αφομοιώνει εμπειρίες και δεν σχεδιάζει τα του οίκου της, αλλά λειτουργεί μόνον ως παρακολούθημα της κεντρικής εξουσίας και ως μεσάζων, επιμένουμε στην ενημέρωση, στην ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών, στη συζήτηση με τους πολίτες και στην προστασία των φυσικών πόρων της πόλης.



Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages