Η Αττική και η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τα νότια προάστια και το κέντρο της πόλης αντίστοιχα στις δύο περιοχές, κυριαρχούν μεταξύ των αναζητήσεων ακινήτων από ξένους επενδυτές. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα του επενδυτικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας κι ένα διαφορετικό κοινό έναντι του παρελθόντος. Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, η "φρενήρης" ανοδική πορεία των τελευταίων ετών θα επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ και ο όγκος των συναλλαγών θα περιοριστεί σε σχέση με το σήμερα, τόσο μεταξύ Ελλήνων, όσο και μεταξύ των ξένων αγοραστών.
"Η Αθήνα είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και οι τιμές συνολικά στην Ελλάδα είναι κατά 40% χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι δύσκολο να το πιστέψει αυτό ο Έλληνας, αλλά αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα. Έτσι, είναι λογικό η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτικών επιλογών των ξένων αγοραστών. Παλιά, έρχονταν να αγοράσουν σπίτι μόνο όσοι ξένοι αγαπούσαν πραγματικά τη χώρα και την είχαν επισκεφτεί πολλές φορές για διακοπές. Πλέον όμως, βλέπουμε ότι έρχονται και άνθρωποι με καθαρά επενδυτικό προσανατολισμό", ανέφερε ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Σε αυτήν συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "η επισκεψιμότητα των σελίδων μας από το εξωτερικό, αποτελεί το 15% του συνόλου των αναζητήσεων, αλλά είναι πιο ποιοτική και στοχευμένη. Βλέπουμε ότι οι ξένοι εκδηλώνουν μεγάλη ζήτηση για το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, αλλά επίσης και την Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το κέντρο της πόλης, αλλά και την κοντινή περιοχή της Χαλκιδικής. Είδαμε ότι ειδικά μετά την πανδημία, πολλοί ξένοι αγοραστές, ιδίως από χώρες, όπως η Γερμανία, ενδιαφέρονται να έχουν οδική πρόσβαση στην εξοχική τους κατοικία κι έτσι εμφανίζονται πιο ζεστοί για την απόκτηση ακινήτου στην Βόρεια Ελλάδα και ιδίως την Θεσσαλονίκη, αλλά και την Καβάλα. Στο παρελθόν, μέρος του κοινού αυτού κατευθύνονταν κυρίως στην Πελοπόννησο". Ο κ. Μελαχροινός συμπλήρωσε ότι άλλη μια τάση αφορά όσους αναζητούν στην Ελλάδα μια ασφαλέστερη και φθηνότερη επιλογή διαμονής κι επένδυσης. "Ένα παράδειγμα είναι οι επενδυτές από το Ισραήλ, που ενδιαφέρονταν για την ελληνική αγορά και πριν την εμπόλεμη σύρραξη. Για παράδειγμα, στο Τελ Αβίβ, οι τιμές πώλησης είναι πέριξ των 10.000 ευρώ/τ.μ., πολλαπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία του Spitogatos.gr, οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Αυστραλία, η Σερβία, ο Καναδάς, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει με βάση τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της ψηφιακών πλατφόρμας της εταιρείας. Το 15% του συνόλου των αναζητήσεων προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδας.
Όσον αφορά τις περιοχές ενδιαφέροντος, με διαφορά, ξεχωρίζει η Αττική, που καταλαμβάνει το 40,6% του συνόλου των αναζητήσεων, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 15,3%. Ακολουθούν κατά σειρά η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει π.χ. την Χαλκιδική (10,6% του συνόλου), η Πελοπόννησος (8,5%), τα νησιά του Αιγαίου (6,8%), η Θεσσαλία με 4,3%, η Στερεά Ελλάδα με 4,1%, η Κρήτη με 3,6%, η Ήπειρος με 2,2%, η Θράκη με 2% και τέλος τα νησιά του Ιονίου με 2%.
Κατά τον κ. Πετρά πάντως και με βάση αναλύσεις της Engel & Volkers, "μέχρι το 2028 θεωρούμε ότι το ετήσιο ποσοστό αύξησης των τιμών των κατοικιών στην ελληνική αγορά, θα έχει υποχωρήσει σε 3% - 5%. Δεν θα βλέπουμε δηλαδή αυξήσεις κατά 10% και 15% που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι και ο όγκος των συναλλαγών θα παρουσιάσει ελαφρά πτωτική πορεία".
Κατά τον κ. Πετρά, πράγματι "οι Έλληνες μένουν έξω από την αγορά κατοικίας μέχρι σήμερα. Το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται λόγω των υψηλών ενοικίων. Είναι λοιπόν σημαντικό να παρέχεται πρόσβαση στην αγορά κατοικίας και στο ελληνικό κοινό και να μην υποχρεώνονται πολλά νοικοκυριά να μετακινούνται σε περιοχές 20 χλμ. μακριά από το κέντρο της Αθήνας, για να βρουν προσιτή στέγαση. Στόχος δεν είναι να φέρουμε ξένους στην Ελλάδα και οι Έλληνες να μην έχουν πού να μείνουν", τόνισε ο κ. Πετράς.
Πάντως, πράγματι, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Engel & Volkers στην Ελλάδα, ο τουρισμός όντως έχει δώσει ώθηση στις τιμές σε αρκετές περιοχές, όπως τα νότια προάστια, αλλά και μεγάλα νησιά με υποδομές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Του Νίκου Ρουσάνογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου