Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν για τους μαθητές μοναδικές εμπειρίες, γεμάτες ανυπομονησία και ενθουσιασμό, αλλά για τους εκπαιδευτικούς συνοδεύονται από μεγάλο άγχος και ευθύνη.
Με το αυστηρότερο πλαίσιο που υιοθετήθηκε πρόσφατα, απαγορεύεται ρητά η βιντεοσκόπηση και η ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μαθητές κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένων των πολυήμερων εκδρομών. Σε περίπτωση που μαθητής παραβεί τον κανόνα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη και πολυήμερη αποβολή από το σχολείο.
Τα παραπάνω προβλέπονται στη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών, του σχέδιο του οποίου δόθηκε προς κατάθεση προτάσεων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) και στην ΟΛΜΕ. Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αφορά όλους –συνολικά οκτώ– τους τύπους εκπαιδευτικών εκδρομών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βεβαίως, οι πιο δύσκολες… αποστολές για τους εκπαιδευτικούς είναι οι πολυήμερες εκδρομές των μαθητών του λυκείου.
Με τους νέους κανονισμούς, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να περιορίσει φαινόμενα όπως η παραβίαση της ιδιωτικότητας, η χρήση αλκοόλ και η παραβατική συμπεριφορά κατά τις σχολικές εκδρομές. Οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται τόσο στις ημερήσιες όσο και στις πολυήμερες εκδρομές, ενώ δίδεται έμφαση στις εκδρομές των λυκείων, που συχνά παρουσιάζουν μεγαλύτερες προκλήσεις.
Αυστηρές ποινές για βιντεοσκόπηση και για κατανάλωση αλκοόλ ν
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, κάθε μαθητής που καταγράφει, φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της εκδρομής χωρίς τη συναίνεσή τους, αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες. Η συσκευή του μαθητή μπορεί να κατασχεθεί, ενώ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής, ακόμα και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό το μέτρο στοχεύει να προστατεύσει την ιδιωτικότητα όλων των εμπλεκομένων, αποτρέποντας αθέμιτες καταγραφές που μπορεί να καταλήξουν στο διαδίκτυο.
Αν και η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ ισχύει από το 2008, η εφαρμογή της αποδείχθηκε δύσκολη. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν αυστηρότερα μέτρα εποπτείας και μεγαλύτερες ευθύνες για τους συνοδούς καθηγητές. Ενδεικτικά, αν κάποιος μαθητής εντοπιστεί να καταναλώνει αλκοόλ ή να φέρει μαζί του απαγορευμένες ουσίες, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και αυστηρές, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από την εκδρομή και της επιστροφής στο σπίτι.
Επιστροφή στο σπίτι
Η απόφαση ορίζει ότι, σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος, οι συνοδοί καθηγητές έχουν την εξουσία να επιβάλλουν την άμεση επιστροφή του μαθητή στο σπίτι του. Οι γονείς ενημερώνονται για την πιθανότητα αυτή πριν από την εκδρομή, με τη δέσμευση ότι θα αναλάβουν τα έξοδα επιστροφής σε περίπτωση ανάγκης. Με αυτό το μέτρο, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ενισχύσει την υπευθυνότητα των μαθητών και να περιορίσει την παραβατική συμπεριφορά.
Μία ακόμα σημαντική διάταξη αφορά την ώρα επιστροφής των μαθητών στα καταλύματα. Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στο ξενοδοχείο τους το αργότερο μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Παρέχεται δυνατότητα παράτασης μίας ώρας, αλλά αυτή η παράταση απαιτεί έγγραφη συναίνεση των γονέων. Οι καθηγητές που συνοδεύουν τους μαθητές φροντίζουν για την ασφαλή επιστροφή και την εγκατάσταση των μαθητών στα δωμάτια.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τηρούν τις οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας προτείνει τη χρήση αυστηρών μέτρων παρακολούθησης, όπως προειδοποιήσεις, επίπληξη και συνεχή εποπτεία, για την αποτελεσματική διαχείριση των καταστάσεων κατά τη διάρκεια των εκδρομών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επίσης τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Πριν από την αναχώρηση για κάθε εκδρομή, οι γονείς ενημερώνονται για τους κανόνες και τις πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών τους. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους γονείς να λάβουν γνώση των κινδύνων και να κατανοήσουν τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μαθητές αν παραβιάσουν τους κανόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου