Προθεσμία έξι ημερών έχουν όσοι επιθυμούν να θέσουν τα ακίνητα τους σε ακινησία, ενώ το ίδιο περιθώριο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει ακόμα τα τέλη κυκλοφορίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν είναι συνεπής θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την περίοδο που θα πληρωθούν. Συγκεκριμένα σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με την περίοδο καθυστέρησης:
- 25% επί του τέλους εάν η πληρωμή γίνει εντός Ιανουαρίου 2025.
- 50% επί του τέλους εάν η πληρωμή πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2025.
- 100% επί του τέλους εάν η πληρωμή γίνει από την 1η Μαρτίου 2025 και έπειτα.
Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου όσοι εντοπιστούν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη και δεν έχουν προχωρήσει στηναυτοκινητα ψηφιακή ακινησία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο σε περίπτωση υποτροπής φτάνει ακόμα και στα 30.000 ευρώ. Οσοι λοιπόν έχουν αποφασίσει να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Συνδέεστε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στην πλατφόρμα myCAR, με χρήση κωδικών TAXISnet, στη διαδρομή:
- myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR > Είσοδος στην Εφαρμογή >Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία, όπου καταχωρείτε ή επιλέγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
- Καταχωρείτε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον T.K. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνετε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εφόσον είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα σας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
- Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται "σε κίνηση" και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην κατοχή του.
- Η ακινησία, από 15/11/2024, δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής "Τα Αιτήματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Τα Αιτήματά μου > Νέο Αίτημα > Φορολογία > Αυτοκίνητα > Ακινησία λόγω κλοπής, κ.λπ. ή θανάτου ιδιοκτήτη.
(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
(η) Πλειστηριασμού του οχήματος
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
(ζ) Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) Τα στοιχεία κυκλοφορίας φυλάσσονται από τον ιδιοκτήτη / κάτοχο (π.χ. κληρονόμο) με δική του ευθύνη.
- Για την άρση ακινησίας του οχήματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους (δηλαδή του 2024), η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού "Υποβολή αιτήματος" που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι δεν μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας. Θα πρέπει να απευθυνθούν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής "Τα αιτήματά μου" στη ΔΟΥ του θανόντος ή στο ΚΕΦΟΔΕ, επισυνάπτοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για ψηφιακή ακινησία ή άρση της ψηφιακής ακινησίας θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου