Τέλη ταφής απορριμμάτων Αττικής: Το «κόκκινο πανί» των δήμων – Ποια η θέση της Περιφέρειας - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Τέλη ταφής απορριμμάτων Αττικής: Το «κόκκινο πανί» των δήμων – Ποια η θέση της Περιφέρειας


Ραγδαίες θα είναι το επόμενο διάστημα -όπως όλα δείχνουν- οι εξελίξεις σχετικά με τα τέλη ταφής απορριμμάτων στους δήμους της Αττικής, οι οποίοι προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις, ζητώντας την κατάργησή του.



Την περασμένη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), στο οποίο παρευρέθηκαν το Δ.Σ., μέλη της ένωσης, όπως επίσης και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα περάσει στους δήμους της Αττικής.



Όλοι οι παρόντες, εκπροσωπώντας το σύνολο των δήμων της Αττικής, αποφάσισαν να αιτηθούν την κατάργηση του τέλους ταφής, ενός μέτρου που οι ίδιοι οι δήμοι θεωρούν «τιμωρητικό». «Το να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους είναι ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, δηλαδή, των δήμων της Αθήνας, με ομόφωνα ψηφίσματα και της ΚΕΔΕ και της Π.Ε.Δ.Α. από το 2021», αναφέρει μεταξύ άλλων o Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος στο mononews.gr.Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος
Το «τιμωρητικό» τέλος και τα ανεπαρκή εργαλεία ανακύκλωσης

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας και κατ’ επέκταση και την καθημερινότητα των πολιτών είναι ότι στη δύσκολη οικονομική διαχείριση των δήμων λόγω της αύξησης της ενέργειας, της αύξησης των μισθών και γενικότερα της αύξησης του κόστους ζωής, έρχεται αυτό το άδικο, τιμωρητικό τέλος…», εξηγεί ο κ. Μαρκόπουλος και συνεχίζει:

«Η λογική του τέλους ταφής ήταν να παίρνουν χρήματα από αυτούς που δεν ανακυκλώνουν, ενώ τους έχουν δοθεί τα εργαλεία για να μπορούν να ανακυκλώνουν. Για ποια εργαλεία μιλάμε, όταν πολλοί δήμοι από το 2016, δεν έχουμε πάρει μπλε κάδους από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης; Αυτό είναι το αυτονόητο. Για ποια ανακύκλωση μπορούμε να μιλάμε, όταν μας κράτησαν τα χρήματα αυτά; Είναι 240 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή, που έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης. Είναι δικά μας χρήματα και δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα εργαλείο για να μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση. Αυτά υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γυρνούν στους δήμους, που έχουν διαφορετικές ανάγκες ως εργαλεία, για να μπορούν να κάνουν ανακύκλωση».
Η ιστορία των τελών ταφής απορριμμάτων

Απαντώντας στο ερώτημα του mononews.gr, αν είναι εφικτή η μετάβαση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια στους δήμους και το κατά πόσο επαρκεί η χρηματοδότηση για την ανακύκλωση, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, ανατρέχει στην ιστορία των τελών ταφής απορριμμάτων.



«Το συγκεκριμένο τέλος, που είναι άλλος ένας φόρος εντάσσεται στην λεγόμενη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, στην οποία συμπαρατάσσονται η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα της ΕΕ, μαζί και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση. Ας δούμε την ιστορία του συγκεκριμένου χαρατσιού στην χώρα μας.

Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον νόμο 4042/2012 της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στην συνέχεια με τους νόμους 4609/3.5.2019 και από 1/1/2020 θεσμοθετήθηκε η καταβολή του, προβλέποντας για το 2022, ως έτος εκκίνησης, 20 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων που πάνε για ταφή, και στην συνέχεια από την 1/1/22 25 ευρώ , την 1-1-2023 30 ευρώ, την 1-1-2024 35 ευρώ, την 1-1-2025 45 ευρώ, την 1-1-2027 55ευρω. Δηλαδή, το 2015 με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ το βάπτισε “περιβαλλοντολογική” εισφορά για την ενίσχυση των δράσεων κυκλικής οικονομίας και στην συνέχεια επανήλθε από την ΝΔ.

Τώρα έρχεται ο ΕΔΣΝΑ να κάνει εκκαθάριση οφειλών και διαχείριση του κόστους που θα πληρωθεί από τους δήμους το επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς οι δήμαρχοι που έχουμε εκλεγεί με την Λαϊκή Συσπείρωση για αυτούς τους λόγους ζητάμε την κατάργηση του, γιατί είναι ένα πρόστιμο που θα το πληρώσουν οι δημότες. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος θα διαχειρίζεται τον ΕΔΣΝΑ αλλά αν η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με σεβασμό στην υγεία, την ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού», επισημαίνει ο κ. Σταμέλος.

Όσον αφορά στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι λόγω των υπέρογκων τελών, ο κ. Σταμέλος σχολιάζει «Οι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί καλούνται να εισπράξουν από τον λαό και να αποδώσουν αυτό το χαράτσι. Ο δήμος της Καισαριανής καλείται να αποδώσει πάνω από 350.000 ευρώ για το 2025. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας και όχι να τροφοδοτήσουν τα ταμεία των μεγάλων εταιρειών».

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος
ΕΔΣΝΑ: Τρεις πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των δήμων στην καταβολή των τελών ταφής απορριμμάτων

Ο ΕΔΣΝΑ, μέσα από την τροποποιητική απόφαση που έλαβε για το θέμα η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: ΕΩΤΟΟΡ05-ΟΑΠ) προχώρησε σε τρεις πρωτοβουλίες με στόχο τη διευκόλυνση των δήμων στην καταβολή των τελών ταφής απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην παρακράτηση της Περιβαλλοντικής Εισφοράς (τέλη ταφής απορριμμάτων) μέσω της ΔΕΗ, οι Δήμοι θα καταβάλουν τα τέλη για το τελευταίο εξάμηνο του 2024 και το πρώτο του 2025 εντός του τρέχοντος έτους, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα καταβληθεί στη διαχειριστική περίοδο του 2026.

Επιπλέον, αναφορικά με την παρακράτηση των εισφορών προς τον ΕΔΣΝΑ, οι Δήμοι θα καταβάλουν εντός του 2025 σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις τα αναλογούντα ποσά 12 μηνών. Όπως εξηγείται και στη σχετική ανακοίνωση, οι εισφορές για το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025, οι εισφορές για τους πρώτους εννέα μήνες του 2025 από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2025 θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2026. Συνεπώς, εντός του 2025 θα παρακρατηθούν εισφορές 12 μηνών και όχι 15 (δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και όλο το 2025), όπως αρχικά προβλεπόταν.

Τέλος, η τρίτη πρωτοβουλία του ΕΔΣΝΑ έχει να κάνει με την παρακράτηση της Περιβαλλοντικής Εισφοράς μέσω της ΔΕΗ για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η οποία θα γίνει σε έξι ισόποσες δόσεις, αντί των τεσσάρων όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση. Την ίδια ώρα, η σχετική παρακράτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα καταβληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.



Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, για τον υπολογισμό της Περιβαλλοντικής Εισφοράς κάθε εξαμήνου λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες του προηγούμενου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται εκκαθάριση μετά των πραγματικών ποσοτήτων απορριμμάτων που αναλογούν σε κάθε Δήμο. Παράλληλα, το ύψος του τέλους ταφής είναι θέμα νόμου και καθορίζεται από την Πολιτεία και η οποιαδήποτε τιμολογιακή αλλαγή στον ΕΔΣΝΑ δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν και οι Δήμοι της Αττικής.
Νίκος Χαρδαλιάς: Στόχος η οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Η οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Αττικής. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε αποδείξει ότι για το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και για κάθε θέμα που απασχολεί την Αττική, λειτουργούμε με σχέδιο ολιστικό, συγκεκριμένο και συνεκτικό. Δίνουμε λύσεις με κριτήρια αυτοδιοικητικά, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας και όχι σε μικροπολιτικά οφέλη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Πολιτεία μία συνολική πρόταση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ολιστικής διαχείρισης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται παντού στην Ευρώπη.

Συλλήβδην, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διοικητικός έλεγχος του ΕΔΣΝΑ, το πόρισμα του οποίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι σε περίπτωση που προκύψουν νομικές ευθύνες, θα αποδοθούν άμεσα στους υπευθύνους.


Πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους;

«Υπάρχει σχεδιασμός από τους δήμους και από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια. Όλα αυτά τα σχέδια θα πρέπει να τα δούμε μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι και να βγει ένα κοινό σχέδιο, που να είναι όσο πιο αποδεκτό γίνεται από όλους», απαντά ο κ. Μαρκόπουλος και προσθέτει «Εμείς σαν δήμοι της Αττικής, έχουμε τις δικές μας προτάσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τον νόμο, υπεύθυνοι για τον Περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής είναι η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κι εμείς απλά κάνουμε προτάσεις. Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Το σωστό λοιπόν είναι, αφού τα χρήματα είναι δικά μας και τα σκουπίδια είναι δικά μας, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση να τα κάνουν οι δήμοι της Αττικής. Αυτό που ζητάμε όλα αυτά τα χρόνια με όλη μας τη δύναμη και αυτό που συμβαίνει κατά κύριο λόγο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος είναι ελλειμματικός. Δηλαδή, ξοδεύει πολύ περισσότερα από αυτά που εισπράττει και έχει ένα τεράστιο έλλειμα, το οποίο δεν ξέρουμε πού αποτυπώνεται. Έχουν μπει ελεγκτικές εταιρείες και ο κ. Χαρδαλιάς είπε το αυτονόητο, ότι θα το εξυγιάνει και θα το δώσει στους δήμους της Αττικής».
Η κατάσταση της χωματερής στον Δήμο Φυλής

Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ταφή τους, στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου και το ζήτημα της χωματερής στον Δήμο Φυλής, με βασικό ερώτημα αν υπάρχει κάποια περαιτέρω πρόβλεψη από τους δήμους για την ταφή των σκουπιδιών, στην περίπτωση που η διαδικασία επέλθει στη δικαιοδοσία τους.

«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο πανελλαδικά και περιφερειακά, με προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, με σύγχρονες υποδομές , με δικαιώματα στους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο κ. Σταμέλος και συνεχίζει «Τα εμπόδια σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι τα κέρδη που πρέπει να διασφαλίσουν οι εταιρείες, είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κομμάτων που συμφωνούν σε αυτή την πολιτική. Φυσικά οι δημοτικές αρχές που κινούνται σε αυτά τα πλαίσια έχουν την δική τους συμβολή σε αυτό. Εμείς είμαστε στον αντίποδα.



Να τελειώσει μια για πάντα το αίσχος του υγειονομικού εγκλήματος της χωματερής της Φυλής. Προτείνουμε ότι αφού οργανωθεί από δημόσιο φορέα η ολοκληρωμένη ανακύκλωση, για το τμήμα εκείνο των σκουπιδιών, πολύ μικρό, που αναγκαστικά θα πρέπει να θάβεται να υπάρξουν επιστημονικά κριτήρια αυτοί οι χώροι πρέπει να χωροθετηθούν μακριά από κατοικημένες περιοχές», καταλήγει.

Το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και της καταβολής των τελών ταφής συνεχίζει να παραμένει ένα κόκκινο πανί για τους δήμους, οι οποίοι θα ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιέσεις, μέχρι και την οριστική λύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages