Ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Το πέρασμά του από την πολιτική συνοδεύτηκε από σημαντικά επιτεύγματα, όπως η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Η ελληνική πολιτεία κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.
Οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου:
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Η παρουσία του στον δημόσιο βίο συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο. Οραματίστηκε, ως πρωθυπουργός, μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη».
Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο, αλλά και τον πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ, καθώς και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας».
Νίκος Ανδρουλάκης:
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του Ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και άνοιξε πρωτοπόρους δρόμους για την πατρίδα μας».
Γιώργος Παπανδρέου:
«Ο Κώστας Σημίτης οικοδόμησε μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην Ε.Ε.»
Δημήτρης Ρέππας:
«Ανέλαβε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη και παρέδωσε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια».
Άννα Διαμαντοπούλου:
«Δάσκαλος και μεγάλος εκσυγχρονιστής, έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και την Κύπρο στην Ε.Ε.»
Παύλος Γερουλάνος:
«Ένας πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα, μπορεί».
Λίνα Μενδώνη:
«Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την επιμονή σε μια βιώσιμη οικονομία».
Κώστας Καραμανλής:
«Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου. Διατηρώ στη μνήμη μου ιδίως τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μας, οι οποίες ακόμη και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την απώλεια του Κώστα Σημίτη.
Αντώνης Σαμαράς:
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία. Εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου»
Νίκος Δένδιας:
«Η αποτίμηση για όλες τις πτυχές της πολιτικής του δράσης ανήκει στην Ιστορία».
Αλέξης Τσίπρας:
«Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό, καθορίζοντας τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος».
ΚΚΕ:
«Υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που υπερασπιζόταν με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής».
Σωκράτης Φάμελλος:
«Η παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη θα κριθεί από την Ιστορία. Ας τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό».
Tα διεθνή ΜΜΕ και δηλώσεις για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή του οπτική.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο μήνυμα του αναφέρει: «Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο επί μακρόν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας. Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δέσμευσή του για ένα σύγχρονο κράτος.Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».
Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού, προκάλεσε εκτενείς αναφορές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία απέτισαν φόρο τιμής σε μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.
Η είδηση της δεν περιορίστηκε μόνο στη χώρα μας, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη διεθνή του ακτινοβολία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ως τον “εκσυγχρονιστή” της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος για τον εκλιπόντα, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Το ιταλικό Rai Radio1 ανέφερε ότι ο Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004 και ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ το 1974, υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα για την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001.
Το Bloomberg επισήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης, ως πρωθυπουργός, οδήγησε την Ελλάδα στην ένταξη στο ευρώ, ενώ το Reuters μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, υπογραμμίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το ισπανικό El Mundo αναφέρθηκαν επίσης στον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ηγεσία του στο ΠΑΣΟΚ.
Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle σημείωσε ότι ο Σημίτης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των Ιμίων, ενώ το CNN Türk μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, αναφερόμενο στη θητεία του και την ηλικία του.
Τέλος, το The Greek Herald και το μαλαισιανό Buletin TV3 μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζοντας την πρωθυπουργική του θητεία και την ηλικία του.
Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τον Κώστα Σημίτη ως μια ηγετική μορφή που συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την ένταξή της στην Ευρωζώνη.
Η κηδεία και το πρωτόκολλο
Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Αγήματα των τριών σωμάτων του στρατού θα αποδώσουν τιμές, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια κατά το τετραήμερο εθνικό πένθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου