Η αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους Δήμους της χώρας, καθώς θεωρούν ότι η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη και οδηγεί σε αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις για την ελάφρυνση των Δήμων, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις πιέσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤNews, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, διαβεβαίωσε πως «το ποσό για τους Δήμους θα είναι χαμηλότερο και η διαδικασία είσπραξης του τέλους ταφής θα βελτιστοποιηθεί ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις». Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεταβατική φάση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις.
Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) στις 8 Ιανουαρίου, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, υποστήριξε πως το τέλος ταφής «πνίγει καθημερινά τους Δήμους» και κάλεσε στην κατάργησή του. Παρόμοια θέση εξέφρασε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «παράνομο οριζόντιο πρόστιμο».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και σημαντικών συγκλίσεων μεταξύ των Δήμων, υπογραμμίζοντας ότι «οι Δήμοι έχουν κοινές αγωνίες και οι πολίτες το ίδιο».
Οι αυξήσεις στο τέλος ταφής απορριμμάτων για το 2025 ξεπερνούν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνεται και προείσπραξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι Δήμαρχοι τονίζουν ότι η οικονομική καταστροφή για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναπόφευκτη εάν δεν υπάρξουν ριζικές λύσεις.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Ο κ. Φάμελλος επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση, δηλώνοντας πως «η Αττική και οι πολίτες της πληρώνουν με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου