Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, για την επερχόμενη κακοκαιρία με την ονομασία Coral, η οποία θα φέρει έντονο κύμα ψύχους με χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας από αύριο Τετάρτη.
Βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς Κελσίου, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και οι θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ.
Η ανακοίνωση από τον διευθυντή προγνώσεων της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά:
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ 18ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 - ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ "CORAL"
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τετάρτη, καθώς θα επικρατήσει έντονο κύμα ψύχους με την ονομασία Coral στη χώρα μας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι βαθμιαία της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου στη Βόρεια και την Ανατολική Ελλάδα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο.
Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δύο διαταραχές που θα επηρεάσουν με χιονοπτώσεις κυρίως τα βόρεια, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
⚠️ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ 18ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 - ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ "CORAL"
✅Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τετάρτη, καθώς θα επικρατήσει έντονο κύμα ψύχους με την ονομασία Coral στη χώρα μας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής… pic.twitter.com/4kxnmgCd7M
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 18, 2025
Τα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας
Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, παρέθεσε σε βραδινή του ανάρτηση τα χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής που έρχεται από αύριο.
"Η ψυχρή εισβολή που θα μας επηρεάσει από την προσεχή Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αξίζει κάποιος να τονίσει:
Θα είναι μια ψυχρή εισβολή κατά τη διάρκεια της οποίας θα σημειωθούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα επαρκούσαν για να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Όμως, μέχρι ώρας, λείπει η πιθανή δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, στην περιοχή της Ρόδου, που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις χιονοπτώσεις.
Άρα δεν υπάρχει αρκετή υγρασία η οποία θα "συνοδεύει" αυτή τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης ώστε οι πιθανότητες να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις να είναι πολύ μεγάλες.
Όμως, οι θερμοκρασίες των -12°C και -13°C στα 1470-1500 μέτρα υψόμετρο που θα υπάρξουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο καθώς οι ψυχρές αυτές μάζες εισέρχονται στη χώρα μας, θα μπορούσαν -μαζί με κάποιες άλλες παραμέτρους- να ενεργοποιήσουν τον "μηχανισμό του Αιγαίου" και έτσι να δημιουργηθούν νεφώσεις που θα προσεγγίσουν τις περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής και που θα εναποθέσουν αυτή την υγρασία με τη μορφή χιονοπτώσεων αρχικά στα παράκτια αντίστοιχα τμήματα αλλά και πιο εσωτερικά.
Αυτός ο "μηχανισμός", που στην επιστημονική κοινότητα ονομάζεται "Aegean Lake Effect" ή "Aegean effect snow" είναι ένας μηχανισμός που δεν μπορεί να προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα, η τουλάχιστον δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο καλά. Είναι ένας μηχανισμός, που αν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που δεν περιμένουν ιδιαίτερες χιονοπτώσεις στην Αττική, ενώ αν δεν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που αναμένουν ικανοποιητικές χιονοπτώσεις λόγω αυτού του αιτίου. Δύσκολη η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε.
Σε αυτή την ψυχρή εισβολή, μοιάζει πιο πιθανό να χιονίσει για παράδειγμα έστω και για λίγο κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρά στα κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ασφαλώς είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις σε νησιά του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτίου Αιγαίου ακόμα και δίπλα στο κύμα, παρά σε νότια τμήματα της Αττικής.
Σε αυτή την ψυχρή εισβολή θα δοκιμαστούν πολλές ορεινές περιοχές (και όχι μόνο) από το κρύο. Θα σημειωθούν για παράδειγμα ακόμα και -10°C στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και -14°C με -15°C σε ορεινά μέρη της Ανατολικής Μακεδονίας. Θα δούμε και -6°C με -7°C ακόμα και σε περιοχές (πιο ορεινές) της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας. Οι αγρότες επομένως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν επικείμενο ισχυρό παγετό ακόμα και σε πεδινά τμήματα.
Στην Αττική πιστεύω ότι την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού πάνω από τα 400 μέτρα, την Πέμπτη πάνω από τα 300 μέτρα, και από την Παρασκευή και έπειτα ακόμα και χαμηλότερα (στα βόρεια του νομού). Δηλαδή οι όποιες εκπλήξεις στην Αττική πιστεύω ότι δύναται να έρθουν κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο ή ίσως ακόμα και την Κυριακή. Για όλα αυτά ασφαλώς λογαριάζω χωρίς τον "ξενοδόχο" που όπως σας είπα είναι ο "μηχανισμός του Αιγαίου". Αν ενεργοποιηθεί, οι χιονοπτώσεις στην Αττική μπορεί να είναι και κατά διαστήματα πυκνές, αν όχι, θα είναι πολύ πιο τοπικές και κατά βάση εξασθενημένες.
Δεν είπαμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει όμως να πούμε μιας και την Τρίτη αργά το βράδυ και μέσα στη νύχτα πρός την Τετάρτη, ενδέχεται να χιονίσει έστω και για λίγη ώρα πολύ κοντά στην πόλη. Αυτό δεν το έχω ακούσει από κανέναν. Και όμως, μπορεί να συμβεί.
Η Κεντροανατολική Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα δουν αξιόλογες χιονοπτώσεις στο ξεκίνημα της ψυχρής εισβολής, δηλαδή κυρίως την Τετάρτη, ακόμα και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.
Όπως και να έχει όμως, η Παρασκευή, το Σάββατο (ίσως και η Κυριακή) θα είναι οι πιο κρύες μέρες της επικείμενης ψυχρής εισβολής.
Ο "μηχανισμός του Αιγαίου" θα φανεί πια στην παρατήρηση και όχι στην πρόγνωση, δηλαδή λίγες ώρες πριν ενεργοποιηθεί. Θα άξιζε όμως να συμβεί αυτό, γιατί πραγματικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις εκεί που δεν το περιμένουμε, και στην Αττική. Όμως ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.
Στην Αθήνα, σήμερα Τρίτη η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 14-15°C, την Τετάρτη στους 11-12°C, την Πέμπτη στους 8-9°C, την Παρασκευή στους 7°C και το Σάββατο στους 5-6°C. Στα βόρεια του νομού όμως οι μέγιστες θα είναι κατά 2-3°C χαμηλότερες. Σε ότι αφορά στις ελάχιστες θερμοκρασίες, από την Παρασκευή και έπειτα θα σημειωθούν ακόμα και 0°C με -1°C σε βόρειες κυρίως περιοχές του νομού.
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια, η οποία- σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ- θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ήταν το θέμα της συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Επιτροπής ανέφεραν ότι από αύριο και για τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας έχει επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ, τα σώματα ασφαλείας, τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων κλπ, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Α. Παρακάτω αναλύεται η πρώτη διαταραχή ως προς τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ :
Την Τετάρτη (19-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από -03 (μείον 3) έως 07 με 08 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 09 βαθμούς Κελσίου.
β) Στη κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τους 01 έως τους 10 με 12 και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο τους 13 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία από -04 (μείον 4) έως 07 με 08 βαθμούς Κελσίου.
β) Στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια από -02 (μείον 2) έως 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από -05 (μείον 5) έως 04 με 05 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από -04 (μείον 4) έως 05 με 06 βαθμούς Κελσίου.
β) Στη Θεσσαλία, τη κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια από -01 (μείον 1) έως 07 με 08 βαθμούς Κελσίου.
γ) Στην ανατολική Πελοπόννησο από 00 (μηδέν) έως 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:
Την Τετάρτη (19-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τα φαινόμενα από το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
β) Στη κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά.
γ) Στα ορεινά της Κρήτης από τις βραδινές ώρες.
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στα ορεινά της Κρήτης από τις πρωινές ώρες και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στη κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.
B. Η δεύτερη διαταραχή, η οποία με τα σημερινά δεδομένα διέρχεται από τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα, θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Πηγή TheTOC.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου