Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC για λογαριασμό του ANT1, έλαβε χώρα από τις 27 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2025. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 1139 άτομα με δικαίωμα ψήφου, καλύπτοντας γεωγραφικά ολόκληρη την Ελλάδα. Τα ευρήματα της έρευνας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές προτιμήσεις και τις τάσεις της κοινής γνώμης στην χώρα.
Το 28,5% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να δει να σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Tο 23,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 10,7% προτιμά συνεργασία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 9,3% επιθυμεί συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με μικρότερα δεξιά κόμματα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 43,7% των ερωτηθέντων θεωρεί την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο ως το σημαντικότερο κριτήριο. Ακολουθεί η βελτίωση της καθημερινότητας, με το 41,1% να δίνει έμφαση σε ζητήματα όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια. Η πολιτική σταθερότητα συγκεντρώνει 23,4%, ενώ η υπόθεση των Τεμπών επηρεάζει το 21,2% των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 43,7% των ερωτηθέντων θεωρεί την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο ως το σημαντικότερο κριτήριο ψήφου. Ακολουθεί η βελτίωση της καθημερινότητας, με το 41,1% να δίνει έμφαση σε ζητήματα όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια. Η πολιτική σταθερότητα συγκεντρώνει 23,4%, ενώ η υπόθεση των Τεμπών επηρεάζει το 21,2% των ερωτηθέντων.
Το 19% θεωρεί σημαντική τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και του κράτους, ενώ το 16,1% επηρεάζεται από το πρόσωπο του αρχηγού. Η υποστήριξη κόμματος που αισθάνονται κοντά επηρεάζει το 5,2%, και το 3,5% επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης.
Τέλος, το 3,1% αναφέρει την ψήφο διαμαρτυρίας, το 2,2% δηλώνει άλλο κριτήριο και ένα άλλο 2,2% δεν απάντησε.
Σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το 91,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παραπέμπονται στο φυσικό δικαστή, ενώ το 6,4% πιστεύει ότι η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από τη Βουλή. Τέλος, το 2,4% δεν απάντησε στο ερώτημα.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το 73,4% πιστεύει ότι η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι πιο αυστηρή, θεωρώντας ότι το όριο που μπορεί να δεχθεί η χώρα έχει ξεπεραστεί. Το 13,4% πιστεύει ότι η στάση της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Το 7,7% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι λιγότερο αυστηρή και να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Τέλος, το 5,5% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στο ερώτημα.
Σχετικά με τη διεθνή «σκακιέρα», η δημοσκόπηση διερευνά τις προτιμήσεις των πολιτών σχετικά με τις συμμαχίες χώρας μας, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 66,3% των ερωτηθέντων προτιμά συμμαχία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 21,6% επιθυμεί συμμαχία με τις ΗΠΑ. Ένα 12,1% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.
Τέλος, όσον αφορά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, το 41,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το 9,9% πιστεύει σε θετικές επιπτώσεις. Το 38,9% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις και το 9,5% δεν απάντησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου